Menu

ReactJS

  • 09.02.2019 16:18

ReactJS nedir ?

React kendi resmi sitesinde belirtildiği üzere

‘A JavaScript library for building user interfaces’ yani ‘kullanıcı arayüzü oluşturmak için bir JavaScript kütüphanesi’

olarak tanımlanıyor. React; Facebook tarafından üretilmiş, kullanıcı ara yüzleri oluşturmak için kullanılan bir javascript kütüphanesidir. React bir framework değil, belirttiğim gibi bir kütüphanedir. Bunun nedeni, React sadece view (görünüm/sayfa) katmanına odaklanır. Bunun dışında herhangi bir mimari katman ile bir ilgisi yoktur.React yeniden kullanılabilir UI(User Interface-Kullanıcı Arayüzü) componentleri oluşturmamızı sağlar. React’in tek görevi; ara yüzdeki bütün işlemleri en mantıklı, en kolay, en maliyetsiz, en performanslı yolla yapıyor olmaktır. React’ı biraz daha teknik açıdan tanımlarsak; React, component (element) bazlı, Virtual DOM (Sanal DOM) mimarisini kullanan bir frontend kütüphanesidir.

                                                  reactjs

 

Neden ReactJS ?

Öncelikle belirtmeliyim ki bir sonraki yazımda React Native'den bahsedeceğim. Bana göre en büyük avantaj burada devreye giriyor. React Native; React'ın sytax özelliklerini kullanan "Cross Platform" (hem IOS hem de Android) uygulama geliştirmemizi sağlayan geliştirme ortamıdır. Yani bana göre en büyük avantajı tek bir programlama dili ile Web,IOS ve Android uygulama geliştirilmesidir. Yani JavaScript kullanarak her platforma uygulama geliştirmek müthiş bir kolaylık.

Diğer kolaylıkları da şunlardır...

  • Basitlik
    ReactJS hemen kavramak daha kolaydır. Bileşen tabanlı yaklaşım, iyi tanımlanmış bir yaşam döngüsü ve sadece düz JavaScript kullanımı, öğrenmek, profesyonel bir web (ve mobil uygulamalar) oluşturmak ve desteklemek için çok basit hale getirir. React, JavaScript’i HTML ile karıştırmanıza izin veren JSX adlı özel bir sözdizimini kullanır. Bu bir zorunluluk değildir; Geliştirici yine de düz JavaScript yazabilir ancak JSX’in kullanımı çok daha kolaydır.
  • Öğrenmesi Kolay
    HTML ve JavaScript’te temel bilgisi olan herkes  React’ı kolayca anlayabilirler; bu da öğrenmeli miyim sorusunun bir cevabıdır aslında.
  • Native Yaklaşımı
    React, mobil uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir (React Native). Ve React, tekrar kullanılabilirliğin hevesli bir hayranıdır, yani kapsamlı kod yeniden kullanılabilirliği desteklenmektedir. Bu yüzden aynı zamanda IOS, Android ve Web uygulaması da yapabiliriz.
  • Tekrar Kullanılabilirlik
    React tek yönlü veri bağlamı kullanır ve Flux adlı bir uygulama mimarisi, bir kontrol noktası vasıtasıyla bileşenlerin akışını kontrol eder . Büyük ReactJS uygulamalarının kendi başına bulunan bileşenlerini ayıklamak daha kolaydır.
  • Performans
    React, bağımlılık için yerleşik bir kapsayıcı kavramını sunmuyor. Bağlamaları otomatik olarak enjekte etmek için Browserify, Require JS, EclaScript 6 modüllerini Babel, ReactJS-di aracılığıyla kullanabilirsiniz.
  • Test Edilebilirlik
    ReactJS uygulamalarının test edilmesi de kolaydır. React görünümleri state’in işlevleri olarak ele alınabilir, bu nedenle ReactJS görünümüne geçtiğimiz State’le işler yapabilir ve tetiklenen eylemlere, olaylara, işlevlere vb bakabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.🖐🖐

Kaynaklar : React, Burcu Altınok